KERÉKPÁR 2-4 ÉVES GYERMEKEKNEK

Fontos, hogy gyermekeinkkel minél előbb megszerettessük a biciklizést. Egyrészt mert akár hűvösebb időben is kimozdíthatjuk és megmozgathatjuk őket, másrészt mert az "egyedül csináltam" érzés ösztönzőleg hat az önállósodás rögös útján. Most a többrészes bejegyzéssorozat első részében a gyermekeknek készült legkisebb kerékpárokat a (12" kerékméretűt) fogom bemutatni. Ez a típus 2 - 4 éves korig ajánlott.

Elöljáróban egy kis összefoglalás a gyermekkerékpár méretekről:

A gyermekkerékpárok méretét a felnőttekétől eltérően, nem a vázméret, hanem a kerékméret határozza meg.
Létezik 12", 14", 16", 18", 20", 22", 24" méret. Ebből a vastagon szedettek a gyakori méretek és ezek egymást követik. (a gyermek növekedésével mindig +4" lesz a következő méretű kerékpár)  Ha viszont a elég ritka 14-es biciklivel kezdjük a vásárlást, akkor a következő méret a szintén ritka 18-as lesz, majd a  22"-es.

A legkisebb gyermekbicikli 12"-es (collos) kerékméretű. 2 - 4 éves korig és 35-42 cm-es lábhossz esetén ajánlott.  Mivel ilyen korban az egyensúlyozás képessége még nem teljes, a támasztókerék (segédkerék) ennek a méretnek elengedhetetlen tartozéka. A pótkereket úgy kell beállítani, hogy néhány fokot engedjen dülöngélni. 
Fontos szempont a vásárlásnál, hogy felfújható kerekű legyen!!

A másik lehetőség ebben a korban a pedál nélküli vagy tanuló-, futóbicikli. Nagyon divatos és praktikus "eszköz". Ami nagy előnye a támaszkerekes biciklihez képest, hogy az egyensúlyozás képességét fejleszti észrevétlenül. Játékosan megtanulja hogy mi is az a lendület. A páros lábbal hajtott kismotor után a gyermek maga rájön, hogy mennyivel könnyebb, hatékonyabb a váltott lábbal hajtás. Ezután már nem fog különösebb gondot okozni a pedálos változat használata sem.
Mi szülők pedig megkímélhetjük magunkat a "biciklizni tanítás"  görnyedt futása okozta fullasztó "élménytől".

Árban és minőségben is széles a választék.... Ha mindkettőt szeretnétek kipróbálni, de nem szeretnél kompromisszumot kötni a minőség rovására, akkor köztes megoldás: 12" bicikliről le kell szereltetni a pedált, (a szaküzleteknek általában szervizegysége is van...) majd amikor eljött az ideje, hogy gyermek "igazi bringán" is kipróbálja magát, vissza kell szereltetni.

A képek forrása: Pinterest

Címkék: választás gyermek kerékpár bringa bicikli

A bejegyzés trackback címe:

https://bicikliznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr215503447

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reszkessetek kerékpártolvajok! 2013.09.17. 09:32:41

Részben az egészséges életmód- részben pedig  a spórolás jegyében egyre többen és többet kerékpároznak hazánkban. A kerékpározás szélesebb körű elterjedése  mind ökológiai, mind pedig ökonómiai szempontból indokolt és hasznos. Havi 5 vagy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása