A városi kerékpár

 2013.07.15. 21:19

Ha kizárólag rövid távra keresel kerékpárt - pl. bevásárolni, shopingolni vagy barátnőkkel, barátokkal városnéző körútra, gyermekkel a játszótérre vagy zöldövezetbe menni - akkor is több típus jöhet szóba:

City kerékpár,                  Cruiser,                   Folding

Egy kis kitérő: A számunkra megfelelő méretű kerékpár kiválasztásánál a kerékméretnek nincs jelentősége. Tehát egy 160 cm-s ember is választhat 20" (kerékátmérő, coll), 26" vagy akár 28"-as kerekű kerékpárt.  A vázméretekre hamarosan külön ki fogok térni.

City kerékpár               ID-10075807.jpg

ez a hagyományos városi kerékpárnak felel meg.

A kínálatban 26" és 28" kerékkel egyaránt megtalálható. Általában kosárral, csomagtartóval felszerelten kínálják. Lehet 1  vagy 3,  5 és 7 sebességes. Általában agyváltósak.
Ez annyit jelent, hogy a sebességváltás a kerékagyon belül történik és mellette van kontrafék is. (A külső váltóknál a pedál hátratekerésével nem lehet fékezni.)

Véleményem szerint legalább 3 sebességes váltó szükséges a biciklire, mert ha sík terepen is tekerünk is, erősebb szembeszélben nagyon jó hasznát vesszük.

 

CRUISER

dreamstimecomp_28926188.jpg

Ez tipikus városi cirkáló. Formája a chopper motorokat idézi. Jellemzője a különlegesen hajtott váz, extra széles kormány, 26"-os kerék és dukál hozzá a széles nyereg. Függőleges háttal lehet megülni.  Elegáns, különleges megjelenést kölcsönöz.

A kereskedelemben váltóval és váltó nélkül egyaránt megtalálható.  
Rövidtávú kényelmes lassú tekeréshez ajánlott.

Folding

dreamstimecomp_15055691.jpg

Ez régi Camping biciklinek felel meg. Általában 20"-as kerekű, összecsukható kerékpár.

Előnye: könnyű szállítani és tárolni mivel összecsukható. Létezik 16-os kerekű és váltós típus is illetve olyan is ami táskaméretűre "hajtogatható".  Viszont a  kis kerékméret miatt tényleg csak rövidtávú használatra ajánlott.

Összefoglalva:
Ezek az ún. városi kerékpárok kizárólag  jó minőségű utakra és rövid távokra alkalmasak sík terepen. Dimbes-dombos felszínhez a túrakerékpárok (ezekről később) megfelelőbbek.


Ha kérdésed van, tedd fel bátran...

A bejegyzés trackback címe:

https://bicikliznijo.blog.hu/api/trackback/id/tr795401693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása